• Krokuvos riestainis - Obwarzanek krakowski



    "Obwarzanek krakowski" yra tradicinis kepinys, kurį Krokuvos kepėjų gildijos specialiai paskirti kepėjai iš pradžių galėjo kepti tik per Gavėnią. Senosios lenkų kalbos žodyne apibrėžiamas kaip iš tešlos suformuotas ritinys, iš kurio sukant padaromas žiedas, veikiausiai plikomas prieš kepant. Lenkiškas pavadinimas "obwarzanek krakowski" iš tiesų susijęs su produkto gamybos būdu – tešlos plikymu įkaitintame vandenyje.


     Pirmosios užuominos apie Krokuvoje ir jos apylinkėse kepamus riestainius randamos karaliaus Vladislavo Jogailos ir karalienės Jadvygos rūmų sąskaitose. 1394 m. kovo 2 d. sąskaitoje įrašyta tokia informacija: "Karalienei už riestainį – 1 grašis".

     Krokuvos kepėjų gildija 1611 m. išleido dekretą (laudum), kuriame gildija įgaliojama mieste reguliuoti prekybą riestainiais ir jai suteikiama teisė pasirinkti, iš kurių kepėjų šiuos produktus pirkti.


    Su teise kepti obwarzanki susijęs esminis pokytis įvyko XIX a.: 1802 m. sausio 22 d. pasirašytas dekretas, kuriame nustatyta, kad juos galėjo kepti bet kuris kepėjas, tačiau tik kai jam ateidavo eilė. Kepėjai, kuriems leidžiama kepti šiuos riestainius, buvo išrenkami burtų keliu. 1843 m. burtų keliu nustatyta kepėjų eilės tvarka galiojo iki 1849 m. Tuomet šis paprotys greičiausiai baigėsi, nes nebėra įrodymų, kad burtai buvo traukiami ir vėliau.

     "Obwarzanek krakowski" buvo parduodamas ant prekystalių, o prekyba prasidėdavo dar prieš šeštą valandą ryto, kad Krokuvos gyventojai anksti ryte galėtų įsigyti šviežių kepinių. Gildija kontroliavo produktų kokybę ir šviežumą – aštuoni gildijos nariai paskirti kontroliuoti prekystalius. Savaime suprantama, kad už bet kokį pažeidimą buvo griežtai baudžiama.

     Ilgainiui žmonės pradėjo prekiauti riestainiais kitais būdais. Dar XX a. šeštajame dešimtmetyje šiais produktais buvo prekiaujama tiesiai iš pintinių. Dabar prekiaujama ne tik parduotuvėse ir kepyklose, bet ir iš specialių prekybos vežimėlių. Šiuo metu Krokuvoje yra nuo 170 iki 180 tokių prekybos vežimėlių, iš kurių prekiaujama šiais riestainiais. Kasdien Krokuvos rinkoje parduodama vidutiniškai maždaug 150 000 riestainių!
     Na o man tai buvo svarbus maistas studentavimo metu, kainavo tada tik 1 zlotą ir puikiai pasotindavo ;).
  • Paslaugų kainos

    Jeigu norite susipažinti su ekskursijos kainomis, pereikite į nuorodą šalia:

    JEIGU SUSISIEKIMO FORMA NEVEIKIA:

    Krepkitės per Facebook puslapį - facebook.com/Krokuva

    EMAIL

    elenuke@gmail.com

    TELEFONAS

    +48 690 307 400